недеља, 16. септембар 2012.

Izveštaj: Medijana BalkanRock Fest, 15.09.2012, Amfiteatar nišavskog keja



Svako od vas ko ovo bude čitao, misliće da sam ja ovde došao da prosipam mudrosti i šta već, ali ne, pogrešili ste. Sve što ćete pročitati biće istina, i to surova istina koju će bendovi ili prihvatiti, ili početi da smaraju kako ih ja mrzim, kako ovo, kako ono. Međutim, mislim da bi naziv ovog festivala pre trebao da bude "Medijana BljakanRock Fest", zar ne? Čast izuzecima, ali ono što smo imali da vidimo bilo je sramno.

Ako ništa drugo, nije se previše kasnilo. Publika se već skupila pri završetku tonske probe, tako da nije mogla da postoji neka velika pauza, pošto je sama tonska završena tek oko 20:30, dok je nastup trebao već da počne oko 21h. Prvi je nastupio Symphonic Metal bend Aria Aeterna. Spekulisalo se dosta da li će bend uopšte nastupiti, s obzirom da se proširila priča da je bend spao samo na jednog ili dva člana, ali ipak ne. Oni su nastupili i to, moram priznati, vrlo dobro. Od puno puta koliko sam slušao ovaj bend, nijednom nisu zvučali ovako dobro, i moram reći, sramota je što jedan ovakav bend završava poslednji, s obzirom da je bio bolji od većine drugih učesnika, da se ne lažemo. Ne kažem da je bend sve odsvirao savršeno, niti se takođe bavim ovim žanrom nešto previše, ali nisu zaslužili onako jadan plasman. Zašto, videćete u nastavku.

U nastavku je nastupio Thrash Metal bend Testator. Plašio sam se ovog festivala iz razloga što sam morao da čujem njih. Iako su iz mog grada, i sviraju već pa sigurno godinu dana, ja ih do sada nisam čuo. Verovatno zato što nisam hteo da plaćam svirku na kome su pored njih svirali još tona, za moj ukus, jako dosadnih bendova. Elem, bend je započeo energičnu svirku, međutim, sve to nije dugo trajalo. Vokal Marko Jocić, već posle prve pesme činilo se kao da mu glas nestaje u izmaglici, gitare su zvučale kao da neko struže drveće u 5 ujutro i narušava harmoniju nečijeg sna. Na bas i nisam imao nekih primedbi. Sve u svemu, ovo je stvorilo jako veliki prostor u razmišljanju, zašto bi Testator bio drugi posle ovako lošeg performansa, a naročito poslednje pesme koja je zapravo pokušaj da se prodre do progresivnije publike tako što će biti ubačeni neparni ritmovi i elementi orijentalne muzike. Sve i da su uspeli, posle tog "orijentalnog" introa, većina publike je, imam osećaj, želela da lupa glavom o asfalt od dosade, ma koliko oni stajali ispod stejdža i drali se: "Pupaaaak! Testatoooor!". Na sve ovo, moram dodati i pozitivne strane. Naime, već pomenuti Pupak ima, ako ništa drugo, bar dobre frontmenske sposobnosti, a bubnjar Marko Tomović - Tomke gospodario je bubnjevima kao i uvek, i ovaj performans učinio prihvatljivim za uho, bar što se tiče ritam sekcije. Zaključak na sve ovo: lepo je poznavati sve svoje fanove. Svaka čast.

Treći bend koji je svirao bio je, takođe niški sastav, Kelevra. Prvenstveno sam bio iznenađen kada je BljakanRock izbacio na svom sajtu da bend svira Hard Rock. Koji bi još genije tako nešto mogao da napiše. No svejedno, čini se da je organizacija to ispravila pri najavi, pa su najavljeni kao Alternative / Thrash Metal. Ako sve budemo uzeli u obzir, ono je klasična kopija bendova Nevermore i Alice in Chains, naravno zajedno, sa izuzetkom prve pesme koju su momci izveli na festivalu, koja je bila rip-off pesme Domination benda Pantera. Čini se da je bend želeo da pošalje jasnu poruku: "Mislite da je poslednja pesma prethodnog benda dosadna? Sa' će čujete nas!". Tako je i bilo. Dosadan performans, užasni pokušaji da bend odsvira bilo šta normalno, postali su samo pepeo. Bubnjar je toliko ispadao, kao da ima dve leve ruke, ili ih nema uopšte, pošto mu se ono što svira nogama i rukama toliko slagalo, da je to prosto bilo neverovatno. Distorziran bas, kako mi se čini, dodao je na ogavnosti svega ovoga, pa je sve zvučalo kao kakva buka koju niko nije ni želeo da služa, osim uže i šire familije članova. Na sve ovo, moram da priznam, vokalista bi morao još puno da radi, ali ima potencijala, pa se nadam da će se te težnje i ostvariti. U svakom slučaju, bend nije zaslužio treće mesto, jer su daleko bili čak i ispod petog, žao mi je.

Četvrti sastav beše nešto brojniji. Koliko god ja mrzeo pank, ovi momci su pokazali večeras kako se otpada uz isti. Bend Kulturno Zabavni Program, zasluženo je, može se reći odneo pobedu. Kao što rekoh, mogao bih ja da solim pamet ovde o tome kako je to glupa vrsta muzike, bla bla bla, ali ne. To je zapravo bio jedini bend koji sam ispratio ispred bine, i nije mi bilo žao. Vesela atmosfera, zanimljiv performans, instrumentalisti koji skaču po stejdžu jer jednostavno uživaju u tome što rade, ritam ih nosi. Nikada nisam podnosio takođe limene duvačke instrumente, ali su ovi momci dokazali da i to savršeno može da se uklopi. S vremena na vreme, frontmen Damjan Anđelković - Daki prskao je publiku pivom. Većina članova, ako ne i svi, pošto se nisu svi istakli, na početku performansa uzvikivali su "Kec u Nišu", kako bi proslavili pobedu Radničkog nad Smederevom. Tekstovima, bend je poslao svoju poruku svima, a vi se odlučite, jer ja mislim da je ovaj bend, iako svira vrstu muzike čiji nisam fan, ima veliki potencijal. Svaka čast na pobedi, momci.

Peti sastav bio je Reggae sastav Greenfingers. Nisam mogao da ispratim ovaj bend, kao ni bend koji je svirao u revijalnom delu Dok 7. Koliko god ja bio otvorenouman i pokušavao da slušam tako nešto, ipak nisam želeo da dodatno upropastim svoje veče tako što ću pasti u depresiju od dosade koju kod mene stvaraju rege bendovi, poput novog albuma Katatonije. Poslušao sam par pesama, ali to na mene nije ostavilo nikakav utisak pa sam otišao. Kasnije sam saznao da je bend završio pretposlednji.

Sve u svemu - još jedan očajan i poprilično nerealan festival. Ako ništa drugo, bar su pobednici ove godine bili pravi, a sve ostalo izgledalo je kao posada za odstrel. Još četiri sata izgubljenog života u organizaciji BljakanRoka, hvala.

Generalni plasman:
1. Kulturno Zabavni Program (KZP)
2. Testator
3. Kelevra
4. Greenfingers
5. Aria Aeterna

16 коментара:

  1. mnogo ti je smesan i blog i izvestaj ovaj..opet cu ti kazem idi kecaj nesto ne lupetaj vise gluposti jer si glup,testator je iskidao a ti napravi nesto tvoje da ja cujem posto si tolko pametan pa da ti ja dam jedan moj komentar :) JANKO STP

    ОдговориИзбриши
  2. kakav si ti pickopacenik brate moj napaceni :)

    ОдговориИзбриши
  3. Druže, ja tebi ne branim ništa. Ako znaš bolje, pravi blogove, sajtove, fejzbuk profile, pa iznosi mišljenja. Ovo je moje mišljenje, nepromenljivo je i tu je kraj. Uostalom, sam frontmen benda nije imao primedbi, zašto bi ih imao ti? Pozdrav u svakom slučaju. :)

    ОдговориИзбриши
  4. Podzrav iz organizacije Bljakan rock festivala. Nemam ništa protiv tvog pisanja, prozivanja i ostalog, ali ako si već napisao da je bilo očajno i nerealno, posle toga stavi još jedan pasus sa mišljenjem kako bi festival trebalo da izgleda. Jedino kroz komentare publike i kritike možemo da radimo na poboljšanju festivala i njegove organizacije.

    Pozdrav,
    Miloš Najdanović

    ОдговориИзбриши
  5. Slazem se sa autorom teksta. Neki od bendova, ne svi naravno, koji su nastupili u takmicarskom delu ne zasluzuju da se nadju na takvom mestu zbog toga sto su ocajni. Ako zaista zelite (vi iz organizacije) da festival ucinite boljim a vi dovedite neki od dobrih bendova. Nekoga ko zna da svira i predan je tome, a ne naduvene zvezde. E sad je problem sto takvi bendovi ne zele da se prijave jer je opste poznato da se sve o vasem festivalu unapred zna. Dakle, bolje ozvucenje, dobri bendovi, fer sudjenje i bice bolje. Losim bendovima mora da se stavi do znanja da su losi da bi scena mogla da bude bolja, a vi nekima i nagrade dadoste. Ne ide tako.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Znaš kako, izabrati bendove na osnovu konkursa nije lak posao. Neko ko ne vredi pošalje snimke gde je sve ispeglano i zvuče savršeno, a onda se pojave uživo i ne mogu da se sastave. A imaš i da bendovi ispadnu jer se na osnovu snimaka ne može doneteti realan zaključak. Za sada ne postoji rešenje za to. Dovođenje boljih bendova ne zavisi od nas, već od bendova koji se prijave. A i u pitanju su DEMO bendovi, nekima je to prvi nastup ikada, trema ih stigne i sl.

      Sama logistika festivala uvek zavisi od novca koji dobijemo za organizaciju. Više novca, bolja bina, bolje ozvučenje, više nagrada...pre tri godine smo čak i publici delili nagrade, jedna devojka je osovjila novu akustičnu gitaru.

      Fer suđenje - Da li tako nešto igde u muzici postoji? Svako ima svoj subjektivni doživljaj muzike i preferira određene muzičke žanrove. O drugoj vrsti pristrasnosti, poznanstvu članova bendova i drugo, odmah otpiši, to do sada nije bio slučaj u određivanju pobednika. Članovi žirija su bili Dejan Najdanovič Najda, Bata Zlatković, Vlada iz Loadinga (kao prošlogodišnji pobednici), član opštine medijana, i ja kao član Balkanrocka.Naravno i publika, koja uvek glasa po sistemu "ovo su mi drugari". A slobodno možeš i Najdu, Batu i Vladu da pitaš da li im je neko rekao za koga treba da glasaju i da li su dobili novac za tako nešto.

      Sledeće godine, kada saznaš ko će da pobedi, kao što tvrdiš da se to uvek unapred zna, a ti mi javi čisto da i ja budem obavešten ;)

      p.s.
      Ne shvati ovo kao neku svađu ili rapsravo. Jednostavno sam želeo da odgovorim na neke argumente koje si izneo.

      Избриши
  6. gomila gluposti na jednom mestu. sine sedi jedan...

    ОдговориИзбриши
  7. Ako vi iz Balkanrock-a zelite da poboljsate festival,najpre trebate da prestanete da gurate vase "pione" cije nogice itekako primetno vire
    iz vasih dupeta, ili su i sami clanovi te vase "organizacije"!!! Zatim da vrsite selekciju bendova prema umecu sviranja (mislim da bi i to bilo sasvim dovoljno), na osnovu aranzmana i
    svega sto jedan bend cini kompletnim, BEZ OBZIRA NA ZANR KOJI SVIRAJU... A ne da vrsite selekciju bendova na osnovu licnog muzickog ukusa, ili kako sam gore vec naveo,
    prema dubini ulaska u vasim dupetima, od strane vasih "umetnika"!!! Vi, dragi iz Balkanrock-a, ste najobicniji krpelji!!! Parazitirate tako sto vam opstina Medijana plati sve,
    dok vi ne dajete ni dinara za organizaciju festivala, vec samo gurate vase "umetnike" (znate vi vrlo dobro koje, necu da ih imenujem sada ...). Gurali ste, gurali, gurali i na kraju izgurali.
    I to da bude jos interesantnije ne jednom, DVA puta ste za pobednike izgurali vase "umetnike" i poklonili im pobedu!!! To je toliko providno bilo da bi od date situacije i slep progledao!!! I sto je jos interesantnije, oba benda imaju album ili dva, a poznato je da na Medijana Balkanrock Fest-u
    ne smeju da se takmice bendovi koji imaju albume ili bilo kakva izdanja, i po pravilu isti bi trebalo da popiju diskvalifikaciju!!!
    Ako zelite da napravite bolji festival, prekinite vise sa vasim sranjima!!! Jer, kako je vec neko gore pomenuo, bendovi ne zele da se prijavljuju zbog tih vasih namestaljki i raznih mutljavina koje radite!!!
    I otvorite oci sto se selekcije tice!!! Zanemarite vas muzicki ukus, jer koliko primecujem i dalje zivite u nekom vasem vremenu pre 30 i vise godina kada je aktuelan bio PUNK i ostali stariji muzicki zanrovi ...
    Ako ste zaboravili, zivimo u 21. veku i za to vreme, metal/rock kultura je daleko napredovala, i mnoge stvari su prevazidjene u bilo kom pogledu, nasatali su mnogi drugi zanrovi, stilovi sviranja itd.
    A ako niste sposobni da podnesete to, vucite vase guzice kuci i preslusavajte sta vam je volja, a ostavite mlade bendove da pokazu svoje pravo umece, ima ih poprilicno, i to 1000 puta bolji
    od bilo kojih vasih, sada vec mogu da kazem, "Balkanrock umetnika", koji dva tona ne umeju da odsviraju tecno i jasno!!! Unistavate nisku rock/metal scenu, i to svesno ...

    ОдговориИзбриши
  8. Navedi pet bendova, koji bi, po TVOM misljenju trebalo da nastupe na sledecem festivalu!
    Ili, evo jos bolje, navedi pet bendova koji su (po tvom misljenju) bolji od ovih koji su sada svirali...

    ОдговориИзбриши
  9. Sto se tice organizacije, bila je ocajna (ja sam dosao da glasam, i dobio odgovor "e, nema vise listica") sto NE BI SMELO da se desava. Gde su nestali ti listici, za koga su ubaceni??? Mene je bas briga ko je pobedio i sta je uradio, ali to nije fer. Sa prvim postom gore se skoro sasvim slazem, sem da je zadnji bend smorio, iskreno, meni su bili zanimljivi i prilicno su dobro zvucali iako UOPSTE ne pratim taj zanr. Aria Aeterna nije bas odsvirala najbolju svirku do sada, znaju oni to i bolje, ali su zvucali bolje od nekih koji su medju prva 3. I obicno covek ne bi imenovao ALI MORAM: Kelevra je bend koji je strasno nenavezban, bubnjeve bolje da su nasnimili da se ne brukaju onako. Dosta toga je ispalo lose na njihovom nastupu, ali su dobili glasove...od koga ne znam, zato sto su svi sa kojima sam pricao rekli kako su ocajni, dok su neki bas hvalili i Green i Ariu, npr. Sto se KZP-a tice, oni su ok, bilo je zanimljivo, ali licno mislim da je prvo mesto svojom svirkom zasluzio Testator, zato sto je bend po meni pruzio najbolje od svih...

    ОдговориИзбриши
  10. Au jbt ono govno od Greenfingersa da ne zavrsi na poslednjem mestu... jeben je ovaj svet :D

    ОдговориИзбриши
  11. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  12. Ima nekoliko znacajnih stvari: najpre, ne mogu da verujem da bi neko iz Balkanrocka dozvolio bilo kakve namestaljke, jer poznajem te ljude odavno i moj bend GLAD je saradjivao sa njima mnogo puta; Balkanrockeri su jedini koji se uspinju da se autorska muzika Nisa cuje daleko. Veliki je promasaj zirija sto Aria Aeterna nije osvojila prvo mesto. Pratim Ariin rad od pocetka, i jednostavno mi nije jasno kako se ljudima koji su odlucivali nisu "zalepila" neverovatna autorska muzicka resenja, tekstovi i energija kojom zraci ovaj bend(!) Ipak je najbitnije da bendovi nastave da rade i krce sebi put. Pravde na ovom polju nikada nije bilo. To je i GLAD iskusio mnogo puta. Ostaje samo da se svira i stvara i svako ce imati svoju publiku. Verujem da ce i Balkanrockeri svima izaci u susret. Iskrenu publiku niko ne moze da predje. LONG LIVE ROCK 'N' ROLL!

    ОдговориИзбриши
  13. Ma Balkanrock je genijalna organizacija! To je grupa neverovatno upornih, energicnih i skroz Ok ljudi, koji inace izuzetno mrze nepravdu i neke namestaljke. Svetu je tesko udovoljiti kao sto svi znate. Sto ljudi, sto cudi. Ali ne krivite zbog toga organizaciju koja se ubija da odradi nesto kvalitetno na ovom usranom jugu zemlje. Lako je samo doci i kritikovati bez razmisljanja, sto inace deca rade, a malo je teze odraditi nesto konkretno ili makar ako ti se ne svidja, predloziti resenje.

    Da ste mi svi zivi i zdravi,
    Emilija Milosevic :D

    ОдговориИзбриши
  14. ej decko,mogao bi malo da poradis na svom psiholoskom statusu i da porazgovcaras sa psihijatrom o tvom detinjstvu...pregenitalani stadijum izgleda nisi dobro prosao...mozes da se javis da komentarises bendove onda kad budes postao normalan(sto je veoma diskutabilno da li ces i kada) . Nadji neku zanimaciju u zivotu i ne iskaljuj svoje frustracije na ljudima koji su uspeli i koji se tek probijaju jer tvoj je problem ako nisi ( i sto nisi) uspeo u tom svetu i nisi dovoljno sposoban da sebe trpis pa pljues po drugima. Stvarno si smesan i nema potrebe da se vise blamirasi rasipas ,,mudrosti" jer nisi ni priblizno dorastao tome...organizacija Balkan rok je fantasticna i pruza mladim bendovima i novim nadama da uspeju u zivotu i naprave nesto od sebe i muzike. Sto ti nikad neces.

    ОдговориИзбриши
  15. http://i0.kym-cdn.com/entries/icons/original/000/007/508/watch-out-we-got-a-badass-over-here-meme.png
    molim vas uvazeni gospodine,postedite nas vase ''neverovatne'' psihoanalize drugih licnosti i idite bavite se nekim pametnijim poslom

    ОдговориИзбриши