среда, 29. август 2012.

Recenzija: Carbonized - Disharmonization (1993)

1 - Frozen Landscapes
2 - Vlad Tepes 
3 - Lord of Damnation 
4 - Silent Journey
5 - Spanish Fly
6 - Succubus 
7 - Night Shadows
8 - The Voice of the Slained Pig 
9 - Confessions
10 - Spacecraft 
11 - Whip Me Darling 


Svedska. U mislima detera i njima slicnim ova zemlja predstavlja Valhalu. Do sada vec kultna DM scena ima hiljade poklonika sirom sveta i sa razlogom je moja omiljena. Vecina mojih omiljenijih bendova je poreklom iz ove drzave. Da stavim ovaj primer u jednu recenicu - ako nekome govorite o nekom bendu za koji ta izvesna osoba ne zna i kada vas ona pita sta sviraju, to pitanje je praceno vasim odgovorom svedski OLD SCHOOL DEATH METAL on ako poznaje i istinski voli death metal njegov odgovor mora biti: ''to mora da valjda''. I iskreno ova scena je izrodila neke neverovatne klasike ove muzike i mnoge njene bendove odvela u status legendi i heroja ovog zanra. Wombbath, Crystal Age, Dismember, Grave, Entombed, Excruciate, Gorement, Uncanny, Therion i mnogi drugi su samo jedan mali delic ovog legendarnog ansambla.

Bend koji danas recenziram je malo drugaciji od standarnog SDM i kada kazem drugaciji verovatno njen najoriginalniji clan. Progressive Death Metal u Svedskoj nije misaona imenica.Postojalii su razni bendovi koji su dokazali zasto Svedi mogu i hoce da sviraju takvu muziku jer imaju nezapamcen talenat i muzikalnost sto se tice toga. Primer toga je bas ovaj bend.

Njihov prvi album For the Security je odlican old school svedski DM album uz sve standarnu atmosferu, rifove, vokale,s trukturu i kompoziciju na drugom albumu momci su se ''malo'' opustili. Reci da je ovaj album obican prog death bi bio nezapamcen zlocin za ovaj bend i album uopsteno pa kako da definisemo ovaj album.Hmm? Miks progresivnosti sa ambijentalnom avantgardnom strukturom i atmosferom, sa komikom, besmislenoscu, uvrnutim i apstraktnim vokalima sa savrsenom neartikulisanom muzikalnoscu i insutrmentalima i na kraj usve to posoljeno klasicnom Swedish Death Metal spicom.Slusati ovaj album je ako se moze priznati jedno zaista unikatno iskustvo. Pesme su zaista neverovatno osmiljene, kvalitetne, smesne i zabavne za slusanje u prevodu savrsen album da nekom stereotipnom hipsteru, magarcu ,konju, seljacini zapusite usta o tome kako je DM neorganska muzika prepuna odvratnog deranja i unistavnja predivnih gitara.

Krecem po vec sada uglacanoj formuli.
Vokali su istinski veoma cudni. Death growli nisu toliko retki ali na nekim pesmama njihovo prisustvo bi samo jos vise poboljsao kvalitet ovog albuma (prim. Vlad Tepes), al sve u svemu vokali su savrseni pogotovu avangardni spevovi i besmisleno blebetanje, kad kazem blebetanje ne mislim pricanje bez ikakvog smisla, tekstovi su im kranje odlicno i poeticno napisani samo ih vokalista nekad tako ispeva da ispada da peva reklamu za Pepsi. Instrumentalni deo dobija najvece i najvise pohvale jer nikad nisam slusao da neko u DM bendu ovako svira njegove instrumente. Gitare imaju odlicne rifove i zanimljive melodije ,mozete da zamislite melodiju bazirana na funky jazzu 20-ih i uvodnih spica 90-ih crtaca? Of course not you lack creativaty ali zato ovaj bend dostavlja takve melodije kao dobar dan. Zaista organski, kreativno, asidno ocaravajuce za slusanje.
Atmosfera odlicno odradjuje svoj hleb tako sto vam paralise mozak i baca vas u delirijum,kao sto bi Englezi rekli Acid Trip, zato morate da razumete da pisanje ove recenzije nije bilo bas lako.
Bas i bubnjevi su kranje odlicni i perfektni, bas linije podsecaju na slahere iz 50 pomesanim sa 70-im funki ritmovima i obskurnim demonskim svedskim zlim zvukovima. Produkcija je krajnje zadovoljavajuca nijedan aspekt albuma nije degradiran zarad nekog drugog vec je sve u neverovatno obskurnoj harmoniji kreativnosti, apstraktnosti, brutalnosti i komike. Da ovo je jedan od retkih DM bendova gde mi humor nije smetao (o drugom bendu ce biti reci kasnije) .Ponekad cuejte takav instrumentalni deo da pomislite - pa odakle im ovo pade na pamet,ili cujete takav neverovatni vokalni ''performans'' da morate da se slatko nasmejete. Posebnih detalja za ovaj album nema, mada sto se tice samog benda posle ovog albuma skorz su promenili zanr u prog rock i na zalost posle toga nista nisu objavljivali. Mogu vam priznati da potpuno razumem zasto ima ovako cudnih bendova iz Skandinavije. Ako ista vole oni vole da eksperimentisu. To je njihov primer njihove stalne egzistijalnosti i neukrocene prirode ,potpune slobode duha i uma i na kraju neverovatno poimanje mozga i lucidnih ideja koje kao produkt imaju ovako odlicne albume. Cesto cete ako ikada budete istrazivali Svedsku, Finsku cak i Nemacku scenu naici na bendove koji su sa black\death metala presli na pop - rock, ili sa death metal\goregrind-a presli na punk i ska muziku. To im je u prirodi i to kod njih mozete samo da volite ili mrzite.

Kranja rec: Vokali i clean i growlovi uradjeni bas po mom ukusu sa stilom, kreativnoscu i pravim majstorstvom sa dovoljnom dozom humora, apstrakcije, besmislenosti i uvrnutosti.
Instrumentalan deo ima najvece hvale, tekstovi odgovaraju ovom bendu i produkcija zadovoljavajuca. Mane? Pa,ima ih nekoliko. Kao sto sam vec napomeno ponekad bas ume da zafali growl da bi pesmu ucinio bas savrsenu mada opet to je moje subjektivno misljenje. Ima previse instrumentala za moj ukus(pesme bez teksta) jer nisam njihov preveliki ljubitelj volim kada se sa njima album ili zapocinje ili zavrsava, mada dobro to samo podrzava temelj ovog benda sto cini morbidnost i avanagardna teorija. Ponekad bend ume i da pretera sa njihovom besmislenoscu jer DM je ipak ozbiljna muzika mada to nikad ne smeta dovoljno da bi vam upropastilo uzivanje u ovom albumu. Sve u svemu odlican album, kreativan, ambiciozan, pravi primer ljudske kreativnosti i ekstremnosti, topla preporuka za sve fanove malo cudnijeg det metala i svih njegovih demonskih izdanaka.

90%

Нема коментара:

Постави коментар